Płyty grzewcze stanowią nieodłączny element pomieszczenia kuchennego. Potrafią one stanowić nie tylko element praktyczny, który umożliwia przygotowanie wyśnionego posiłku, ale także narzędzie, które cechuje się cieszącą oko estetyką. Wraz z rozwojem technologii powstały nowe rodzaje płyt grzewczych, które zadziwiają swą funkcjonalnością oraz szerokim spektrum dostępnych funkcji.
rodzaje, wady, zalety
Każdy rodzaj posiada inne cechy, które decydują o jego potencjalnym wyborze. Przykładowo – kuchenka gazowa jest trudniejsza w utrzymaniu czystości, jednakże nie wymaga wykorzystywania specjalnych garnków, jest tania w zakupie oraz eksploatacji i stanowi znakomite rozwiązanie dla osób, które sporadycznie korzystają z kuchni. Dodatkowo można wyróżnić płyty grzewcze ceramiczne oraz indukcyjne. Wizualnie są niemal identyczne, jednakże proces ich użytkowania przebiega w zgoła inny sposób. Podobnie jak gazowa, płyta ceramiczna nie wybrzydza względem stosowanych na niej naczyń. Jej wadę stanowi jednak to, że długo się nagrzewa, a po zaprzestaniu korzystania z niej, jej powierzchnia jeszcze przez długi czas pozostaje nagrzana.
płyta indukcyjna
Nowinkę technologiczną stanowi ostatni rodzaj płyty – płyta indukcyjna. Wykorzystuje ona zjawisko indukcji elektromagnetycznej, a korzystanie z niej jest możliwe wyłącznie za pomocą tzw. ferromagnetyków, czyli naczyń, które wykonane zostały z odpowiedniego materiału. Sama kuchenka jest droższa od swych poprzedniczek, a zakup odpowiedniego kompletu garnków stanowi dodatkowy koszt. Jest ona jednak tania w eksploatacji, a przygotowywanie potraw przebiega szybko. Dodatkowy komfort stanowią rozmaite funkcje (np. timer), które napotkać można również w kuchenkach ceramicznych. Płyta indukcyjna przekazuje energię bezpośrednio do naczynia, dzięki czemu nagrzewa się w bezpieczny sposób i minimalizuje możliwość wypadków w postaci np. oparzenia.